Hoeveel verpakkingen moet ik bestellen?

7 feb, 2020 | Bestelproces

5 stappen om altijd genoeg verpakkingen te hebben.

Regelmatig krijg ik de vraag hoeveel verpakkingen je nou moet bestellen. Het lijkt een ingewikkelde rekensom om dit te bepalen, maar dat is het niet. Als je een paar simpele richtlijnen in gedachten houdt kan het eigenlijk niet mis gaan…

1: Bepaal je jaarvolume

Begin met bepalen hoeveel verpakkingen je ongeveer per jaar gaat gebruiken. Dit kan je bijvoorbeeld baseren op cijfers van afgelopen jaar of je groeidoelstellingen voor komend jaar. Dit hoeft echt niet op de verpakking nauwkeurig, een goede schatting is voldoende.

 

2: Bestel ongeveer 3x per jaar

Een goede richtlijn om aan te houden is om genoeg verpakkingen te bestellen voor ongeveer 4 maanden. Je bestelt dan dus 3x per jaar nieuw verpakkingsmateriaal. Deel je jaarvolume door 3 om te weten hoeveel verpakkingen je per keer moet bestellen.

 

3. Check de prijs

De bestelhoeveelheid heeft veel invloed op de prijs. De prijs van je verpakkingen wordt snel minder naarmate je meer bestelt. Vraag bij je leverancier een offerte op voor de hoeveelheid voor 4 maanden, maar vraag of hij ook de prijs wil berekenen voor een hoeveelheid van bijvoorbeeld 6 of 8 maanden. Zo kan je een goede afweging maken van de prijs vs. de hoeveelheid voorraad.

En wordt de bestelhoeveelheid wel erg klein als je je jaarvolume door 3 deelt? Bestel ook dan voorraad voor een langere periode.

Tip: Heb je bijvoorbeeld 4 producten in het zelfde doosje, maar met een andere bedrukking? Dan is het gunstig om deze te combineren in één order. Het is voordeliger om 10.000 stuks, verdeeld over 4 varianten te bestellen dan om 4 aparte orders te plaatsen van 2.500 stuks.

4: Blijf flexibel

Weet je nu al dat er in de toekomst een wijziging in het design aan zit te komen? Of heb je bijvoorbeeld te maken met regelmatig wisselende wetgeving? Bestel dan niet te veel! Niets is zo vervelend als het weggooien van een flinke hoeveelheid ongebruikt verpakkingsmateriaal.  

“Des te meer je bestelt, des te goedkoper de verpakkingen worden. Maar voordat je nou gelijk een voorraad aanlegt voor de komende 2 jaar…. wacht…”

5: Bestel niet te veel

Des te meer je bestelt, des te goedkoper de verpakkingen worden. Maar voordat je nou gelijk een voorraad aanlegt voor de komende 2 jaar…. wacht :)

Bestel nooit voor meer dan een jaar aan verpakkingsmateriaal. Of je nou verpakkingen hebt van karton of van kunststof, de kwaliteit van het materiaal gaat achteruit met de tijd. Het materiaal droogt uit, verkleurt, trekt krom etc… En het is natuurlijk zonde als de verpakkingen na een tijd niet meer geschikt zijn om te gebruiken.

Verwerk je je verpakkingen machinaal? Houd dan een maximale voorraad voor 6 maanden aan. Verpakkingsmachines zijn nu eenmaal gevoeliger voor een goede kwaliteit verpakkingsmateriaal dan mensenhanden.

 

En tot slot… het is allemaal geen rocket science :) Je kan altijd weer bijstellen. Heb je een keer te veel besteld en kom je maar niet door de voorraad heen? Bestel de volgende keer wat minder. Is je verpakkingsmateriaal binnen een maand al op? Super! Bestel de volgende keer meer! Met de richtlijnen uit deze blog zit je er nooit heel ver naast. 

LOFT Packaging & Design helpt ambitieuze merken met het ontwikkelen van verpakkingen.

Benieuwd wat ik voor je kan doen?