Hoe kies je een goede drukker voor je verpakkingen?

7 feb, 2020 | Bestelproces, Drukwerk

Kies je de goedkoopste? Of toch een andere partij?

Photo by Bank Phrom on Unsplash

Een drukker of een leverancier voor je verpakkingen heb je niet zo 1-2-3 gevonden. Er is veel aanbod, alles lijkt een beetje op elkaar, maar toch ook weer niet! Hoe vind en kies je nou die partij die precies past bij jouw bedrijf en jouw vraag? Met onderstaande tips help ik je een beetje op weg.  

Zoek interessante partijen die passen bij jouw bedrijf.

Je kan je zoektocht naar een drukker natuurlijk prima beginnen op Google. Maak je zoekopdracht dan wel zo relevant mogelijk. Dus probeer in plaats van ‘drukker verpakkingen’ bijvoorbeeld eens te zoeken op ‘webshop verzenddozen bedrukt kleine oplagen’. Zo is de kans groter dat je precies die partij vindt die maakt wat jij zoekt.

Andere plekken behalve Google om een goede drukker te vinden zijn Linkedin of Instagram. Veel drukkerijen zijn actief op Instagram. En dat geeft je natuurlijk gelijk een mooi beeld van de verpakkingen die zij maken. Of vraag eens rond bij je designer, in je team of bij andere ondernemers met wie zíj graag samenwerken. Dit levert misschien ook nog een paar goede namen op.

Ga wel echt op zoek naar een drukkerij die past bij jouw bedrijf en jouw vraag. Een drukker die gespecialiseerd is in kleine oplagen kan ook grote oplagen drukken. Maar dit is niet waar hun sterke kant ligt. Wil je een hele mooie premium verpakking laten drukken? Dan past er een andere drukker bij je dan wanneer je zo goedkoop mogelijk een doosje in full-color gedrukt wil hebben. Je ziet vaak aan de website van de drukker al wel of het een beetje aansluit bij jouw vraag.

“Wil je een hele mooie premium verpakking laten drukken? Dan past er een andere drukker bij je dan wanneer je zo goedkoop mogelijk een doosje in full-color gedrukt wil hebben.”

Vraag een offerte op

Selecteer een aantal drukkers die bij jouw bedrijf lijken te passen en vraag bij hen een offerte op. Er kunnen flinke prijsverschillen zitten tussen verschillende partijen, dus vraag altijd meerdere offertes op. Maar overdrijf het ook niet. Met 10 verschillende offertes zie je straks door de bomen het bos niet meer…

Let bij de offertes even goed op wat er in de prijs verwerkt zit. Worden er nog apart stansmeskosten gerekend bijvoorbeeld? Of biedt de ene drukker een mooiere papiersoort aan dan de ander? Zorg dat je ze zo eerlijk mogelijk vergelijkt.

 

Is het een match?

Kijk bij een offerte niet alleen naar de prijs van de verpakking, maar kijk ook goed hoe een partij overkomt. Reageren ze snel? Is het aanbod duidelijk? Of bel ze nog even met een vraag over de offerte. Dan krijg je al snel een beeld of jij dit een fijne partij vindt om mee samen te werken.

Heb je een partij gevonden die je wat lijkt? Ga even langs voor een kennismakingsgesprek! Vaak kunnen ze je dan nog van alles vertellen over hun mogelijkheden en krijg jij een goed beeld van wat voor soort bedrijf het is. Dit hoeft misschien niet als je één keer een kleine order wil laten drukken. Maar als je op zoek bent naar een langdurige samenwerking is het natuurlijk wel zo fijn om te weten of jullie een beetje een match zijn!

 

En dan… go for it!

Er zijn een hoop goede drukkerijen in Nederland. En elke drukkerij heeft weer zijn eigen specialisme. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er maar 1 drukkerij geschikt is voor jouw verpakkingen. Er zijn meerdere goede oplossingen! Heb je een drukker gevonden die je fijn lijkt om mee samen te werken en die jouw product voor een goede prijs kan maken? Go for it! Probeer het. Je merkt dan vanzelf of de samenwerking goed bevalt. Zo ja, prima! En zo niet, dan begin je gewoon weer bij stap 1…

LOFT Packaging & Design helpt ambitieuze merken met het ontwikkelen van verpakkingen.

Benieuwd wat ik voor je kan doen?